miercuri, 23 decembrie 2020

Decembrie 1989: lovitura de stat sau revolutie?

Pe scurt: amandoua!

Dupa parerea mea, lovitura de stat a avut loc in decembrie 1989, iar Revolutia a inceput atunci si s-a terminat de-abia acum, cu alegerile din 2020.

In decembrie 1989 era clar ca o revolutie ar putea urma si in Romania, dupa ce tavalugul anticomunist se pornise din Polonia si migrase spre est, iar noi ramasesem ultimii. 
Pana si bulgarul Jivkov fusese indepartat, in noiembrie.

Dar nu era sigur ca o sa pice comunismul si in Romania, manifestatii anticomuniste avusesera loc si in China, iar acolo revolutia a fost inecata in sange. 
Regimul dictatorial a lui Ceausescu era cel mai dur, iar violenta parea inevitabila, lucru care s-a si confirmat ulterior. Se putea termina ca in China.
Caderea regimului comunist in Romania s-a datorat celor 3 mari factori: revolta populara, actiunea serviciilor secrete, romanesti si straine (mai ales sovietice) si actiunea concertata a unor politicieni si lideri militari anti-Ceausescu, care au preluat puterea imediat (lovitura de stat).

Revolta populara se putea termina intr-o baie de sange, daca nu exista si lovitura de stat, exact ca in China. S-a vazut clar la Timisoara ca acesta era scenariul lui Ceausescu.
 
Lovitura de stat ar fi esuat repede fara revolta populara, cu executia complotistilor. 
Complotistii erau oricum urmariti, izolati la domiciliu samd, nu formau un grup activ si eficient, doar revolta i-a reactivat.

Serviciile secrete au aprins fitilul, prin actiuni diverse: informari, dezinformari, simulatoare de foc, de tinte aeriene, asasinate punctuale pentru diversiune samd. 
Eficienta lor ar fi fost neglijabila fara revolta populara, deasemenea. 
Actiunea serviciilor urmarea caderea regimului, deci a servit si lovitura de stat si revolutia, simultan.

Lovitura de stat a debutat cu instalarea CFSN-ului, primul organ de conducere postceausist, in 22 decembrie.
In el s-au strecurat si membri ai revolutionarilor, dar au fost pierduti pe drum, ulterior. 

Pasul 2 al loviturii de stat a fost executarea lui Ceausescu pe 25 decembrie.

Ultimul pas a fost pe 27 decembrie, odata cu alegerea Biroului Executiv al CFSN (cum suna acum?).
Lovitura de stat a durat 5 zile.
Revolutia nu se terminase, fiindca conducerea era in mainile altor comunisti.

Ion Iliescu a incercat, initial, un socialism cu fata umana, dar respingerea a fost generala, asa ca a trebuit sa mearga pe calea reformelor politice, cu multipartitism si alegeri libere.

Aici Revolutia a repurtat primul succes postdecembrist.
Etapa urmatoare a Revolutiei a fost Piata Universitatii, in 1990, cu manifestatiile "golanilor", dar puterea a reprimat-o brutal, prin mineriada.

Piata Universitatii a creat un lucru minunat: a renascut spiritul civic al romanilor!
Acesta a crescut frumos ulterior, alimentat si de generatiile de tineri nascuti dupa '89.

Spiritul civic a devenit o forta importanta incepand cu demonstratiile de dupa Colectiv, din 3 noiembrie 2015, care au provocat caderea guvernului socialist al lui Ponta.
In 2017 au fost manifestatiile #rezist si in 10 august 2018 Mitingul Diasporei, tot atatea loviturii date conducerii de sorginte socialista, mostenitoare a fesenismului.

Acestia au fost pasii succesivi ai Revolutiei Romane, cea ai oamenilor obisnuiti, care doreau libertate si caderea comunismului, nu numai a lui Ceausescu.

De-abia in 2020 Romania a reusit, dupa alegerile parlamentare, sa aiba un guvern de centru-dreapta, cu un suflu nou, cu multi tineri fara legaturi cu fostii comunisti sau cu vechile serviciile secrete.
Intr-un fel simbolic, victoria miscarilor civice din 2017-2018 si aparitia USR-PLUS la guvernare reprezinta succesul Revolutiei Romane si finalul ei.
Revolutia anticomunista s-a incheiat.

Ne asteapta un viitor de A.U.R.!