vineri, 18 martie 2011

Comparatia cu Cernobilul

este inevitabila, fiind cele mai grave  doua accidente nucleare din istorie.
diferentele sunt uriase, insa.


la Cernobal gradul de iradiere a fost imens, fiind de zeci-sute de ori mai mare decat o bomba atomica comparabila cu cele de la Hiroshima si Nagasaki, daca aceea ar fi fost detonata la nivelul solului.
spre comparatie, nivelul radiatiei in curtea centralei a fost de circa 10-15 Sieverts si de 100-300 Sieverts in mijlocul exploziei.
La Fukushima, cea mai mare valoare obtinuta pina acum a fost de 20 mili Sieverts, si o citire izolata de 400 mili Sieverts,  adica sute de ore mai mica decat la Cernobil.


nivelul de la care apar simptome importante este 1000 milisieverts (1 Sievert). 
Nivelul la care au decis japonezii sa-si expuna oamenii e de maxim 250 mili, iar dupa normele americane, tot timpul altfel,  acesta e de 1000 mili, doar pentru situatii catastrofale, in care interventia e necesara.
in Romania, pentru muncitorii din domeniul nuclear, ca si in Europa (in cele mai multe cazuri) limita normala e 20 mili/an. 


Solutia finala pare a fi aceeasi- "inmormantarea" reactoarelor intr-un cavou de beton.


ceea ce nu se prea stie e ca restul reactoarelor de la Cernobil au fost functionale comercial 14 ani dupa aceea, pina in 2000 !!!


La Fukushima nu stiu daca vom vedea acelasi scenariu, datorita faptului ca doar reactoarele 5 si 6 sunt deocamdata "neatinse", dar daca baga apa de mare in ele, le compromit si pe alea, cheltuielile de reparatie fiind imense.


dar deficitul de capacitate energetica e sever, nu putem sti cu siguranta.


pe de alta parte, am fost foarte curios sa vad ce s-a intamplat cu Hiroshima si Nagasaki dupa bombardamentul nuclear, care le-a ras de pe fata pamantului.


si-au revenit complet si acum sunt niste metropole impresionante.


Hiroshima avea 360.000 de locuitori in 1939, 412.000 in 1942 si circa 137.000 dupa bombardament (!!!!).
In 1955 numarul de locuitori era cam la acelasi nivel ca inainte de razboi! 
acum are o populatie similara cu Bucurestiul, 1 milion de locuitori si 2 milioane in aria metropolitana, dar pe o suprafata de peste trei ori mai mare.
si-au revenit asa repede si fiindca radiatia remanenta a scazut logaritmic, a fost de un milion de ori mai mica dupa o saptamana. 


 exista viata si dupa radiatii! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu