Daca decalajul Romaniei fata de civilizatia occidentala e mai mult decat evident (30 de ani?), decalajul fata de ea insasi, cea din momentele marete, e mai putin vizibil.
Asta in mare masura si datorita rusilor, care cu nenorocirea lor de regim sovietico-socialist a sters memoria colectiva pana la nivelul la care, odata eliberati, am ajuns sa preamarim biserica si horoscopul, dupa ce 40 de ani ne-am inchinat partidului unic.
Cel mai bine se observa decaderea la nivelul politicenilor, o parte venind pe filiera comunisto-securista, altii pe cea a capitalismului salbatic.
Marii oameni politici lipsesc cu desavarsire, standardul actual fiind definit exclusiv de setea de putere si/sau imbogatire.
Pentru civilizatiile mature, cu cel putin 200 de ani in spate (americanii), analiza performantei politice se face la nivelul eficientei si al prestigiului. La europeni unitatea de masura e chiar mileniul .
Nu spun ca politicienii nu sunt corupti in Occident, fiindca puterea corupe, oriunde ai fi, dar nu sunt definiti doar de acesta ”calitate” a lor, .
Principalul lor efort este indreptat nu spre imbogatire, ci spre guvernare, spre maximizarea eficientei tarii. Si-au dat seama de mai bine de 60 de ani ca niste cetateni bogati sunt niste oameni multumiti si niste votanti fideli.
Asa s-a nascut conceptul de middle-class.
Modul in care fac asta difera, desigur. Exista stanga, care considera ca bogatia trebuie repartizata mai echitabil, si dreapta, care considera ca vectorii progresului sunt antreprenorii si profesiile libere (liberale, adeseori).
In multe dintre democratiile occidentale stanga si dreapta se intersecteaza atat de mult, incat e greu sa le mai deosebesti. Acest lucru s-a observat anii acestia, incepand cu 2008, cand criza economica a dus simultan la solutii atat de dreapta- economii bugetare severe, cat si de stanga- subventii economice masive din partea statului.
Din pacate noi ducem lipsa atat de mari idealisti, dedicati binelui comun, cat si de manageri politici, dedicati performantei.
Asta face ca in 20 de ani sa nu fi avut niciun presedinte de calibru si niciun prim- ministru eficient.
Iar comparatia cu marii oameni de stat pe care Romania i-a avut in trecut ne doveste inapoierea fata de noi insine.
Primul caz sclipitor care-mi vine minte nu este „sfantul” Stefan cel Mare (ce "titlu" ridicol), ci Alexandru Ioan Cuza.
Neam de boier, a ajuns la putere printr-o manevra politica de exceptie, fiind ales domnitor in Moldova si in Valahia, punand baza creearii ulterioare a statului roman (implinita de Carol I de Hohenzollern pe campul de lupta- un domnitor german dedicat trup si suflet slujbei, aceea de domnitor, ulterior rege al Romaniei).
In primul rand Cuza a fost respins fiindca nu era strain!!! Fortele politice dominante, conservatorii si liberalii, cazusera de acord sa aduca un domnitor strain, iar Cuza era privit tot timpul ca un „interimar”.
Prima reforma majora a lui Cuza a fost secularizarea averilor manastiresti!!!! Aceasta prevedea confiscarea de proprietati si impozitarea veniturilor bisericii!
Faceti o comparatie cu atitudinea fata de biserica din ultimii 20 de ani a tuturor regimurilor post-comuniste!
A urmat reforma invatamantului (pe care deabia acum mult-hulitul Funeriu o incearca), reforma fiscala (si actualul guvern incearca intr-un mod complet incompetent sa implementeze una, cu greseli monstruoase, care o compromit) si creearea unei noi Constitutii, dupa ce a dizolvat pe parcurs Adunarea Legiuitoare (echivalentul Parlamentului de azi).
Cheile succesului au fost un prim ministru de nadejde- Mihail Kogalniceanu - si plebiscitul popular (referendumul).
Pana la urma monstruoasa coalitie l-a biruit (conservatorii aliati cu liberalii radicali), dar norocul nostru este ca a fost inlocuit de un neamt dedicat, care a initiat o dinastie de nemti, care adus Romania la un nivel apropriat de Occident- dupa mai mult de 60 de ani- prin 1920!
Asadar suntem in urma noastra insine cu 150 de ani....
Unde e Cuza?
Unde e Mihail Kogalniceanu?
Unde e germanul?
sigur nu e primarul Sibiului, nu fiti naivi...
Monarhia nu e o solutie, a fost intotdeauna o sfidare a demos-ului, iar faptul ca au fost si domnitori luminati nu o legitimeaza nicicum.
Care e solutia?
Din punctul meu de vedere nu exista decat una: remorcarea fara cracnire la „locomotiva” numita Uniunea Europeana.
Asta spre disperarea totala a ramasitelor comunisto-securiste (care se lupta zilele acestea) si a capitalistilor salbatici.
De ce oare nu absorbim fonduri europene? Fiindca sunt aproape imposibil de furat, desigur....
Din pacate, bruma de middle-class pe care o aveam a hotarat sa urce in tren direct din strainatate...
Ne asteapta 50 de ani grei...
Adrian a scris
RăspundețiȘtergeremishto scris.... dar am oarece comment-uri :
1. un prieten de-al sustine ca suntem un popor de mana a 2 a ; si daca stai bine sa te uiti este foarte adevarat . Conducatorii se comporta fix ca nishte fanarioti ... pe principiul statuat de maretul nostru conducator : " va f.. in gura" ; ne lipsesc elitele veritabile care spre exemplu nu lipsesc nici macar in Ungaria .... si asta nu este valabil numai pentru elite....este valabil pentru tot poporul : daca te uiti atent viziunea marii majoritati se opreste la realizarea unui "jmekerii" care este menita sa rezolve o problema a zilei....nicidecum sa creeze un sistem care sa functioneze pe termen lung.
2. Cuza nu a fost decat un aventurier.... atins de o sclipire de geniu ! ( sau ...daca te uiti la ansamblul european.... de o "sclipire".... "frateasca" :)))))))))))))))))))) )
3. Secularizarea averilor bisericesti a fost o masura cretina...care spre exemplu in occident nu a existat.... si din motivul asta...astazi avem abatii care au cifre de afaceri comparabile cu corporatii mari , au proprietati extinse .... si din motivul asta au mijloacele financiare necesare cu care sa isi faca adevarata menire.... o prezenta si o asistenta sociala puternica ..... sustin case de copiii, case de batrani,spitale sociale, ofera burse de studii etc ....
4. Cred ca te referi la discutia lansata de Prigoana... aici lucrurile stau asa.... daca retardatul asta lansa o discutie despre lealizarea prostitutiei in Franta fix de o mare sarbatoare..... il lua lumea cu pietre pe strada ....si iti garantez ca nu aparea cu propunerea lui nicaieri ...la nici o statie TV.
1)popor de mana a doua?
RăspundețiȘtergerepoate a treia, poate a patra...
mana a doua ar putea fi cehii, care au avut un imperiu mai mititel, de mana a treia-ungurii, care au fost "asociati" intr-n imperiu maricel etc
greu de facut clasificari.
2)o sclipire nu tine 7 ani si nu produce efcete zeci de ani. iar masonii au avut rolul lor, dar nu a fost decat o coagulare a tendintelor revolutionare ale vremii, care se manifestau oricum. nu masonerioa a fost factor detrminat, ea a fost "forma' in care s-au varsat o parte din tendintele vremii.
si e absolut imposibil sa decelezi cat fost actiune individuala si cat de grup.
e ca si cum ai spune: tot ce faci tu ca membru e actiunea organizatiei!
e o generalizare niciodata adevarata, mai ales in cazul unor personalitati puternice.
3) o, cum sa nu! Henry al VIII -lea a facut-o pe la 1500, din motive de schisma, dar ce conteaza... si mai sunt si alte episoade de nationalizare, ma documnetez si ti le trimit. initial bisericile si statul erau una, apoi odata cu laicizarea statlor, proprietatile s-au separat.
4)nu, e vorba de razboiul Basescu- moguli
Foarte, foarte bun articol Vali.
RăspundețiȘtergeredeci:
RăspundețiȘtergere1. privesti problema Bisericii foarte superficial ! .... inca de la vremea lui Constantin cel Mare .... grupuri de intelepti cautau piloni suplimentari pentru consolidarea statului...care se destrama sub curul lui Constantin. Sigur ..poveste cu viziunea de si-a pus trupetii sa isi vopseasca cu var chi-rho pe scut si i-au rupt pe pagani...este frumoasa :))))))) dar realitatea concreta pare sa fie alta .... religia unitara era menita sa ii consolideze puterea...drept pt care pac- pac Edictul de la Mediolanum(1054 daca nu ma insel) si care nu era crestin era bagat la zdup. In subsidiar, primii care au simtit rigorile acestui Edict au fost o grupare de marii "moguli" financiari ai vremii care s-au pomenit brusc "necredinciosi" deci au fost killariti ...normal in numele lui Dumnezeu...si asa .total intamplator averile confiscate :)))))))))))...
2. pe langa existenta unei forte superioare care ne "ghidoneaza" viata... lucru pe care il cred sincer, normele si dogmele Bisericii, oricare ar fi ea(musulmana, crestina, etc) sunt mai putin destinate tie...sau celor ca tine....(vorbesc de cei 20% din populatie, care are o oarecare educatie, cultura, mijloace financiare..etc) ci mai mult pentru "ghitza"...care se duce la munca la strung, la stras de mere etc...care rade vreo 10 vodci dupa si se duce acasa si ii rupe capu' lu' Maricica sau eventual maica-si pentru simplul motiv ca poate !deci pe langa frica de lege, politie etc ...trebuie sa aiba o frica suplimentara, o alta autoritate care sa puna o ordine in societate!
3. masoneria in Romania este o caterinca !( no offens) o adunatura de oameni care vor si cred sincer ca pot schimba ceva ..dar condusi de nishte shmekeroi care au descoperit ca da bine sa ai vreun echer ceva ..pe la rever sau pe portofel !
Pe plan international este una din organizatiile care au gandit, generat si pus in practica mishcari sociale si politice menite sa duca toata lumea spre o dezvoltare mentala si materiala.
Ref la Base si razboiul lui cu mogulii... asta este un cretin total depasit de rigorile si cerintele functiei pe care o ocupa...el intre doua pahare de licoare..mai comanda o arestare ! ... si duce o lupta dura cu ...televizorul in timp ce tara se duce pe copca! si hai sa iti dau un mic exemplu despre ce inseamna conducatori: inteleptii Statelor Unite s-au chinuit sa creeze o lege fundamentala simpla... care sa functioneze si peste sute de ani !...si se pare ca au reusit. La noi... Base, Boc & Co...fac legi care intra in vigoare de maine... si sunt destinate sa pedepseasca oarece adversari sau sa favorizeze nishte beneficii materiale pentru ei...tot pe termen foarte scurt !... deci in ritmul asta este clar ca nu putem ajunge nicaieri...
pentru Adrian: da stiu ca esti aprig!
RăspundețiȘtergerenu vreau sa continuam oarece polemici, dar in masonerie am pretentia ca ma pricep mai bine, mai ales in cea contemporana.
pai atunci sti despre ce vorbesc :))))))))))))))
RăspundețiȘtergerepoate stim acelasi lucru, dar il interpretam diferit.
RăspundețiȘtergeredaca te-a intersat vreodata studiul psihologiei, stii ca perceptia este unul dintre procesele fiziologice care determina o gramada de procese rationale sau irationale: atitudini, convingeri, credinte etc, adica ceea ce se numeste determinare subiectiva.
daca ai curiozitati morbide poti cere catorva oameni care au participat la un eveniment in comun sa-ti relateze despre el.
o sa ai o varietate foarte mare de relatari , variabile cu sensibilitatea, educatia, convingerile etc.
poti sa incerci cu evenimentele cele mai usor de verificat, cum sunt cele televizate- am facut-o ultima data pe concertul Madonnei.
concluzia e ca nu poti pune niciodata baza pe relatarile maselor mari needucate (asta apropo de religie).
David Copperfield ar fi Iisus, fara nicio indoiala...
bun. scrisul si blogul. la capitolul informatie oricum vor aparea mereu comentatori care detin adevarul absolut si uita ca e de preferat o lupta a ideilor nu una a orgoliilor desi astea ne mana inainte de multe ori. nu numai ca putem interpreta diferit aceeasi informatie dar e interesant cum scrisul poate arata alte fatete decat cele percepute in "contact direct" chiar de catre prieteni. al dracu' egoism, scoate ce-i mai bun din noi:) sa vedem daca te prinzi
RăspundețiȘtergereT
greu sa ma prind, toti prietenii mei sunt pe acelasi calapod!
RăspundețiȘtergerenu esti cineva cu care vorbesc in mod regulat.
mai studiez, trebuie sa-mi folosesc flerul, ca sunt informatii prea putine
ti-ar fi de folos si un lime luat direct din copac pe langa o licoare buna ca sa te prinzi.
RăspundețiȘtergerebine mai, puisor de bancher
RăspundețiȘtergere