vineri, 17 aprilie 2020

Adevarata fata a statului

Covid-19 reprezinta o provocare unica in istoria umanitatii.
Tehnologia a progresat atat de mult in ultimii 50 de ani,  incat globalizarea este evidenta, oricine si orice poate ajunge oriunde pe pamant extrem de repede, iar informatia circula practic instantaneu.

Reactia la aceasta epidemie, care a cuprins intreaga planeta, e un test la  stres pentru toate popoarele si toate tarile.
Modul in care reactioneaza statele reprezinta o radiografie a lor in profunzime, un soi de tomografie completa, care ne arata cum sunt, de fapt.

China este comunista, dispusa sa manipuleze, sa suprime opozitia si sa ascunda informatia neconvenabila.
Pe de alta parte, are resurse enorme, tehnologie de top si o capacitate enorma de mobilizare.
In caz de criza se comporta ca o dictatura comunista high-tech.

USA a fost transformata intr-un mod incredibil de catre populistul nationalist Donald Trump, care, cu fanfaronada lui narcisista, a reusit sa transforme statul american intr-o umbra a ceea ce era odinioara pe plan international.
Pe vremuri, Statele Unite  era liderul efortului de combatere a epidemiilor, ofereau finantare si ajutor intregii lumii.

Acum au reactionat tarziu, datorita ignorantei lui Trump, si au ajuns tara cea mai afectata din lume si, cel mai grav, au ajuns la mila chinezilor.
Dar, dupa ce s-au pus in miscare, s-a vazut forta tehnologica a americanilor, mobilizarea fantastica a statelor din federatie si a centrelor de cercetare, care s-au mobilizat rapid pe plan medical, pentru a gasi un remediu sau un vaccin.

Romania si-a arata si ea adevarata fata: un sistem sanitar sarac, condus la toate nivelurile de politruci incompetenti, fara niciun fel de rezerve medicale strategice si cu politicieni slabi, fara viziune si fara coloana vertebrala.
Specificul national a fost plimbatul moastelor, pentru a  scapa de "molima", si ignorarea izolarii pentru gustari crestine si vederea la fata a popilor de Paste.
Parem cam cel mai habotnic si retardat popor din Univers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu