Romania a pornit abordarea tratarii COVID-19 cu cateva avantaje si cu multe dezavantaje.
Printre avantaje este ca am fost cam valul 3 al pandemiei, dupa China si Europa de vest si am putut profita de informatia si experienta celorlalte tari, si pozitive si negative.
Printre dezavantaje a fost ca avem un sistem sanitar slabut, cu un ISU care nu avea niciun fel de stocuri strategice de PPE, cu un management al sistemului de sanatate plin de angajati pe pile si/sau incompetenti, cu o proasta organizare teritoriala, extrem de birocratic, si cu o criza politica in plina desfasurare.
Alt dezavantaj a fost ca am avut un numar mare de cazuri de import, datorita migratiei puternice a romanilor prin Europa.
Asta a facut ca actiunile initiale sa fie lente, sa avem multe cazuri disperate si incontrolabile, cu teste putine si cu oameni iresponsabili care au generat focare mari (vezi Gerota si Suceava).
La conducerea actiunii medicale s-au aflat ministrul Victor Costache, Streinu Cercel si Arafat.
Primii doi au fost schimbati, deja, datorita competentelor lor mai mult decat discutabile.
De cand Tataru a preluat ministerul sanatatii, lucrurile s-au schimbat fundamental, nefiind, sa ne intelegem, singurul care a generat acesta schimbare in bine.
Actiunea a fost mult mai bine coordonata, numarul de testari a crescut incredibil, de la 3-400 teste pe zi pana la circa 10.000 sau peste, a inceput o instruire a personalului sanitar, au aparut si PPE-uri in cantitati mai importante, politia si-a luat rolul in serios si a controlat eficient tendintele de nerespectare a izolarii, carantinei si a deplasarilor nejustificate, disciplina nefiind chiar punctul cel mai tare al popoarelor latine.
Impotriva politiei s-a initiat o campanie media negativa, cum ca a reactionat excesiv, dar pana acum nu s-a putut dovedi mai nimic, exceptand un singur caz de exces de violenta la Bolintin.
Adevarul este ca multi cetateni au fost indisciplinati, de fapt.
Societatea civila s-a mobilizat puternic, direct sau prin ONG-uri.
Lockdownul romanesc nu a fost total, s-au inchis scolile, o parte din afaceri si activitatile religioase, dar restul afacerilor si a fabricilor, nu.
Iesirea din case a fost permisa, in anumite conditii. E un lockdown moderat, nu total.
Singurul bemol a aparut de Paste, cu actiunea BOR de raspandire a luminii, dar populatia a raspuns in mod responsabil si nu s-au produs aglomerari semnificative.
Rezultatul este ca suntem mult sub nivelul UE ca numar de bolnavi si de decese si ca am aplatizat curba de vreo 10 zile, deja.
Am trimis echipe de medici si ajutoare in Italia si Moldova.
A posteriori, se pare ca Romania a facut ce trebuie.
Jos palaria!
Romania poate fi un model al reusitei, in ciuda resurselor limitate.
Romania, nu Suedia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu