duminică, 19 aprilie 2020

Viteza e cea mai importanta

Studiind cazurile de succes ale blocarii raspandirii virusului in lume, numitorul comun este viteza cu care au reactionat si actionat.

Viteza a depins de mai multi factori:
luarea unor decizii rapide la nivel politic si medical,  implementarea unor masuri de testare, control si izolare, controlul respectarii restrictiilor,  capacitatea de aprovizionare/producere si distribuire a  tuturor echipamentelor necesare, inclusiv softuri.
Capacitatea sistemelor medicale a fost testata doar daca viteza de raspuns si actiune nu a fost corespunzatoare. Taiwan, Singapore, Hong Kong si altii nu au avut problema  asta.

Romania este cam in media globala: am actionat doar dupa ce au aparut primele cazuri locale, implementarea masurilor de control si testare s-a facut greoi, controalele in aeroporturi si vami terestre au fost multa vreme laxe sau inexistente samd.

In plus, am facut si noi tot felul de greseli comune, printre care interzicerea curselor aeriene doar din  zone"rosii", desi virusul nu prea tine cont de granite si rute aeriene.
Aprovizionarea cu mijloace de testare si protectie s-a facut lent (nici acum nu suntem bine acoperiti), iar rezervele medicale strategice erau minunate, dar cvasi-inexistente.
Capacitatea noastra logistica a fost lamentabila, partial si datorita conducerii medicale incompetente, in anumite spitale sau directii de sanatate.

Cumva, sistemul medical nu a fost dus la extrem (inca) si suntem intr-o medie onorabila in Europa a cazurilor si deceselor.
Ungurii, sarbii si bulgarii au fost mult mai prompti si stau mult mai bine decat noi.

Ce mi s-a parut critic este ca nu exista o metoda rapida de comunciare cu cetatenii, informatia nu ajunge repede si precis nici la tata Leana, nici la Dorel.
Ce poate fi imbunatatit?

Singurul canal care acopera aproape toata populatia tarii este telefonia mobila si asta e singurul care poate fi si folosit. Publicul TV, radio si online sunt departe de a atinge intreaga populatie, si nu poti targeta fiecare individ.

Doar prin telefonia mobila pot afla toti ce masuri s-au luat, ce trebuie sa facem, ce trebuie sa nu facem, cum sa dezinfectam, la ce distanta trebuie sa stam, ce masti folosim, cand si cum samd. Informatia de baza lipseste.

De aceea s-a inventat sistemul RO-Alert, dar Ro-Alert nu a fost folosit deloc.

Tarile mult mai avansate tehnologic folosesc sisteme de geolocatie sau autorizare digitala, totul prin intermediul telefoniei mobile.
Bineinteles ca asta presupune o invadare a vietii private, dar in comparatie cu arestul la domiciliu, e o masura mult mai soft.

Chinezii au ajuns la un nivel nemaivazut, furnizeaza chei de aces in spatiile publice doar celor care figureaza a fi sanatosi. Un soi de control extrem extrem, o dictatura high-tech.

Coreenii au folosit GSM- tracking, camere video stradale, AI si big-data pentru a-i identifica pe cei care erau infectati si ieseau din izolare.
Israelienii se duc pe o zona similara, iar Apple si Google si-au dat mana pentru aplicatii de tracking.

Viteza inseama leadership de calitate, dar si tehnologie.
Nu stam prea bine la niciunele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu