luni, 27 aprilie 2020

Experiment mondial

Ceea ce traim anul asta e incredibil!
Aparitia unui nou coronavirus a provocat aparitia celui mai mare experiment medical si social din istoria umanitatii.

In mod evident, experimentul e condus de catre medici, ceea ce e iarasi o premiera.
SARS-CoV-2 e un virus nou, ruda cu temutii SARS si MERS.
Cand a aparut prima data in China, indiferent cand, medicii nu stiau cu ce au de-a face, COVID-19, asa cu  a fost numita mai tarziu, era considerata o pneumonie atipica.
A durat ceva pana cand au indentificat virusul si s-au publicat primele informatii utile.
Inca nu stim cati bolnavii a identificat China si cate decese a avut, datele lor sunt suspecte.

Stim insa, cu siguranta, ca a fost grav, dupa toate semnele secundare: numarul de spitale provizorii construite, numarul de decese aparente, masurile extrem de drastice luate de chinezi samd.
La inceput, restul lumii era spectator: uite-i pe comunistii astia cum inchid un oras de 11 milioane, un stat de 60, cum aresteaza cetatenii la domiciliu, cum ii vaneaza cu dronele si cu supravegherea electronica samd.

Cand a fost clar ca virusul e puternic contagios, era prea tarziu pentru restul lumii.
Maladia se raspandise si toti s-au rezumat in a lua masuri similare, pentru a preveni raspandirea.
Unii cu recomandarile- japonezii si suedezii, altii cu batul-indienii, altii cu politia-noi si majoritatea europenilor samd.

Cei care au reactionat incet cu masurile de restrictie a circulatiei, de testare, izolare, carantinare samd, au avut cele mai puternice epidemii si rate de mortalitate, dupa datele din prezent : Spania, Italia, Franta, USA.

Pe de alta parte sunt nihilistii, conspirationistii, o buna parte dintre oamenii de afaceri, oamenii ramasi fara venituri, batranii care nu vor sa le fie restrictionate drepturile, apratorii drepturilor omului, care contesta legitimitatea actiunilor.

Si ei nu reprezinta procente mici de populatie, n-ar fi exclus sa fie aproape de 50-50, ceea ce e destul de normal,fiindca in fata necunoscutlui lumea reactioneaza diferit.

E posibil sa nu aflam niciodata daca reactia planetara la acest virus a fost justificata sau nu, daca mortalitatea lui e suficient de mare ca sa genereze masuri asa dure, sau nu.
Asta dintr-un motiv foarte simplu: toata lumea a actionat deja ca sa reduca numarul de bolnavi si de decedati, iar cifrele pe care le vedem, si alea proaste si imprecise, sunt reduse ca urmare a interventiei omului.
E clar ca si numarul de bolnavi si cel de decedati e mai mare decat in statisticile publice, dar nu se stie exact cati sunt.

Nihilistii spun: e prea putin periculos, ca o gripa, nu trebuia sa intram in faliment.
Doctorii spun: daca nu faceam asta, aveam cifre mult mai mari.
Adevarul va fi dificil de aflat si usor de contestat, fiindca vor fi estimari, nu date precise.

Cel mai dubios ar fi ca ambele tabere sa aiba dreptate.
Atunci, la urmatoarea pandemie, va fi  ca si cum am da cu banul: ciuma sau gripa?
Nimeni nu va mai avea nicio autoritate in a decide ceva si/sau oamenii nu vor mai asculta.

Pe de alta parte, experimentele legate de cenzura, limitarea drepturilor si de urmarire,  nu vor ramane fara consecinte: se stie ca se pot face si  exista mijloacele si metodele.
Or sa fie aplicate si in vremuri "normale"?
Sa speram ca nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu